Novinky

Novinky ze světa zdravotních pojišťoven a zdraví.

  • Příspěvek na bezlepkovou dietu od VZP

    Bezmála 14 milionů korun vyplatila loni VZP svým klientům trpícím celiakií jako příspěvky na bezlepkovou dietu. Pojištěnci, kterým ještě nebylo 18 let nebo nedosáhli 26 let a mají statut studenta, mohou takto získat ročně až 6 tisíc korun. To je suverénně nejvíce ve srovnání s ostatními pojišťovnami. Žádný předpis přitom VZP neukládá příspěvky vyplácet. Pojišťovna to dělá proto, že se snaží nadstandardně pomáhat lidem, kteří se musí s touto diagnózou potýkat. Také proto v minulých dnech VZP rozhodla, že příspěvky budou vypláceny i letos.

  • Příspěvek dětem na tábory od VZP

    Příspěvek na letní prázdninové tábory, který byl v loňském roce mezi klienty VZP vůbec nejžádanějším benefitem, nabídne největší česká zdravotní pojišťovna svým pojištěncům i letos. VZP o tom rozhodla v minulých dnech poté, co její pracoviště byla doslova zavalena dotazy rodičů na toto téma. Právě teď je totiž doba, kdy lidé plánují dětem prázdniny. Loni tento příspěvek od pojišťovny využilo 58 333 klientů.

  • VZP: Léčba v zahraničí? Na co si dát pozor

    Od úterý 22. dubna 2014 se pro klienty VZP i dalších zdravotních pojišťoven rozšiřují možnosti čerpání plánované zdravotní péče ve státech Evropské unie. Novinka je občas médii prezentována tak, že čeští pojištěnci mohou vyjet do ciziny, vybrat si tam podle své volby zdravotnické zařízení, bez souhlasu zdravotní pojišťovny tam podstoupit léčbu a pak si ji nechat od své zdravotní pojišťovny proplatit. To je ale hodně zjednodušený pohled, který by se mohl klientům českých pojišťoven hrubě nevyplatit. Jak je to tedy doopravdy? Základní informace by vám měly dát následující otázky a odpovědi.

  • VZP - Zjistěte si, kolik za vás pojišťovna zaplatila

    Zajímá Vás, kolik za vás zaplatila zdravotní pojišťovna u operací nebo výkonů, na které jste sami dopláceli? Přečtěte si, kam se s tímto dotazem obrátit.

  • VOZP - Na jaké preventivní prohlídky máte nárok?

    Nezapomínejte na bezplatné preventivní prohlídky. Pokud je člověk zdravý, zvládá běžný život, jeho civilizační shon, rodinné i pracovní problémy s přehledem. Horší to je, když onemocní...

  • VZP - Pojištěnci dostanou nové kartičky

    VZP bude během let 2014 a 2015 vydávat nové průkazy většině svých pojištěnců, neboť končí jejich pětiletá platnost. Výměny budou opět probíhat automaticky a pojištěnci přijde poštou průkaz nový. Není třeba navštěvovat pobočku VZP a rozhodně není třeba podepisovat žádný formulář. Je zajištěna plynulá automatická výměna průkazů, tak aby se uskutečnila vždy do skončení jejich platnosti. Obdobná akce proběhla bez problémů od července 2009 do března 2010 a VZP při ní vyměnila průkazy 5 mil. pojištěnců.

  • ZPMV - Nedejte na sliby náborářů. Často vám vědomně lžou.

    Pouliční náboráři některých zdravotních pojišťoven už zase loví nové „duše“. Nenechte se polapit. Často vám vědomě a cíleně lžou, slibují nesplnitelné, vymýšlejí báchorky. Nejde jim o vás, ale jen o honorář za váš podpis.

  • VZP - Finanční příspěvky pojištěncům v roce 2014

    Příspěvky z fondu prevence VZP jsou rozděleny do čtyř skupin (Děti, Dospělí, Maminka a Dárce krve), takže každý klient získá nejen až 500 Kč ročně ve své základní skupině podle věku, ale v souběhu více skupin až 1 500 Kč ročně. Podmínkou pro čerpání finančních příspěvků je členství v Klubu pevného zdraví.

  • VZP - Dlužíte na pojistném? Přijde vám SMS.

    Nová služba VZP má zabránit tomu, aby klientům zbytečně naskakovalo penále za neprovedenou platbu. Toto rozesílání upozornění formou mailu nebo SMS se bude týkat aktuálně vzniklých dluhů, kdy plátce nějakým nedopatřením platbu neodvedl. Nadále platí, že VZP obesílá všechny dlužníky v průměru jedenkrát ročně dopisem. Prakticky se tedy nemůže stát, že by o svých dluzích nevěděli. Někdy je však neřeší a pak může penále spolu s pokutami původní dlužné částky výrazně navýšit.

  • VZP - Jak je to se sponzorskými dary u gynekologů?

    Je třeba zdůraznit, že poskytnutím sponzorského daru nelze podmiňovat ani registraci u gynekologa nebo jiného poskytovatele zdravotních služeb, ani samotné ošetření. Takové jednání by mělo charakter hrubého porušení smluvního vztahu. Jen sponzorské dary, které žena poskytne skutečně na bázi dobrovolnosti, jsou v pořádku.