Novinky

Novinky ze světa zdravotních pojišťoven a zdraví.

  • VZP zaplatí vakcínu proti chřipce

    Chřipková epidemie, která se postupně šíří Českem, znovu upozornila na nízký zájem, který u nás lidé projevují o očkování. Zatímco například v Německu se proti chřipce nechává očkovat přes 20 % lidí, v České republice je to dlouhodobě jen něco málo přes 5 %. VZP přitom svým klientům nabízí, že jim letos opět vakcínu proti chřipce uhradí.

  • Poplatky ve zdravotnictví v roce 2015

    Od 1. ledna 2015 existuje pouze jeden regulační poplatek, a to regulační poplatek 90 korun za využití lékařské pohotovostní služby nebo pohotovostní služby v oboru zubní lékařství. Tento regulační poplatek se neplatí, pokud v rámci pohotovostní služby ošetřující lékař shledal, že stav pacienta vyžaduje hospitalizaci. 

  • Poruchy spánku a nespavost

    Třetinu svého života prospíme - pokud máme to štěstí. S nespavostí se ve svém životě setká 40 % lidí a 10 % lidí trápí tato či jiná porucha spánku dlouhodobě.

  • ZPMV: Příspěvek na očkování proti chřipce

    ZP 211 svým klientům do 65 let, kteří se nechají od 1. října do 30. listopadu 2014, očkovat proti chřipce, přispěje částkou až do výše 300 Kč. Občané nad 65 let mají očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

  • Odstranění a hojení jizev

    Kůže je komplexní orgán, který se skládá z povrchové části - pokožky (epidermis), hlubší části - škáry (dermis) a patří zde i podkožní tuková tkáň. V případě, že dojde k narušení kožního krytu, mohou mít vzniklé jizvy kosmetické i funkční následky. Mechanismus vzniku poškození kůže je celá řada a jsou velmi rozmanité. Může se jednat o operační zákrok, důsledek  úrazu, poleptání, opaření nebo v důsledku dermatologických a infekčních chorob. Podle vzhledu a mechanismu vzniku jizev vznikají různé typy jizev.

  • Obezita dítěte

    Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra připravila pro své klienty, jejichž děti trpí nadváhou ozdravný pobyt v Beskydech. Přečtěte si podmínky.

  • Otec u porodu? Příspěvek od VZP.

    Je někde stanovena cena za přítomnost otce u porodu? Částky se hodně liší, někde se ale neplatí nic. Mají porodnice vůbec právo tyto poplatky požadovat? Pokud jste pojištěni u VZP, můžete získat na otce u porodu příspěvek.

  • Cestovní pojištění

    Domněnka, že pojišťovna zpětně proplatí veškerou zdravotní péči poskytnutou v Evropě, vznikla zřejmě ze špatného pochopení informací o tzv. přeshraniční péči. Od 22. dubna 2014 pojišťovna refunduje svému pojištěnci péči, za kterou do jiné země EU cíleně vycestoval. Může si tedy nechat např. provést operaci v Rakousku, aniž by musel pojišťovnu žádat o souhlas, zaplatit si ji sám a po návratu dostane refundaci, ovšem v cenách, jaké by pojišťovna platila českému zdravotnickému zařízení. To může být mnohdy několikanásobně méně, než pojištěnec zaplatil ze svého.

  • OZP - příspěvek na odvykání kouření

    Své klienty, kteří se rozhodli skoncovat se závislostí na tabáku, finančně podporujeme. Při vyplnění Žádosti o čerpání kreditu STOP kouření doplněné potvrzením o léčbě či ukončení léčby závislosti na tabáku ve specializovaných Centrech léčby závislosti na tabáku proplatíme našim klientům náklady na Champixa prostředky určené k odvykání kouření, a to až do výše 4000 Kč.

  • Vyšetření Downův syndrom - příspěvek 500,- od VZP

    Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla nově přispívat svým těhotným klientkám na takzvaný prvotrimestrální screening. Tomu se někdy říká také screening Downova syndromu. Jde o kombinaci vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu, které umožňuje již ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Prvotrimestrální screening je spolehlivější, než jiné doposud používané metody. Cena se pohybuje orientačně mezi 600 až 1500 korunami. Těhotné klientky VZP mohou nyní získat příspěvek až 500 korun.